Het openen van een Nederlandse bankrekening

Lees hier hoe u een Nederlandse bankrekening opent en welke voorwaarden de Nederlandse banken hebben voor het openen van een rekening. Deze voorwaarden zijn ook in het Engels en Oekraïens te lezen.

Aanvragen van de leefgeldregeling

Voldoet u aan de voorwaarden voor de leefgeldregeling, dan kunt u deze aanvragen.

Het aanvragen kan online, daarvoor is een e-mailadres nodig. Heeft u geen e-mailadres? Dan vraagt u de leefgeldregeling via een papieren aanvraagformulier aan. U kunt dit formulier invullen op het gemeentehuis, Verdilaan 7, in Naaldwijk of bij Vitis Welzijn, Ambachtstraat 10 in Naaldwijk. Bent u opgevangen in een gemeentelijke opvanglocatie? Dan kunt dit formulier opvragen en invullen bij de coördinatoren van de locatie.

Het formulier moet in het Nederlands of Engels worden ingevuld. Niet in het Oekraïens.

Heeft u hulp nodig bij het aanvragen van leefgeld of een bankrekeningnummer? U kunt elke maandag tot en met vrijdag terecht bij Patijnenburg aan de Ambachtstraat 10 in Naaldwijk. Hier zijn van 9:00 tot 12:00 uur mensen beschikbaar om u te helpen.

Iedere volwassene vult een eigen aanvraagformulier in. Minderjarige kinderen schrijft u bij één van de ouders of verzorgers op het aanvraagformulier. U vult dus geen meerdere aanvraagformulieren in.

De volgende gegevens stuurt u met het aanvraagformulier mee:

 • Kopie inschrijving BRP/kopie afspraakbevestiging BRP voor inschrijving;
 • Kopie van de bankpas.

Voorwaarden leefgeldregeling

De leefgeldregeling is persoonsgebonden. Werkt u, dan heeft u geen recht op leefgeld. Mogelijk hebben uw minderjarige kinderen wel recht op de leefgeldregeling. Voor hen dient u wel een aanvraag in.

Hoeveel leefgeld ontvang ik?

 

Verblijf opvang gemeente met volledige maaltijden Verblijf opvang gemeente zonder volledige maaltijden Verblijf gastgezin vanaf 18 jaar Verblijf gastgezin 0 t/m 17 jaar
Voeding Inbegrepen € 205,00 € 205,00 € 205,00
Persoonlijke uitgaven € 55,00 € 55,00 € 55,00 € 55,00
Woonkosten Inbegrepen Inbegrepen € 215,00 € 55,00
Totaal € 55,00 € 260,00 € 475,00 € 315,00

De bedragen zijn per persoon per maand.

Opmerking
In sommige opvanglocaties van de gemeente krijgt u als Oekraïens vluchteling al eten en drinken. In dat geval krijgt u geen geld voor voedsel.

Verblijf in een gastgezin

Woont u bij een gastgezin, dan heeft u recht op een extra vergoeding. U kunt het geld gebruiken om bij te dragen aan de kosten van het gastgezin, maar dit is niet verplicht.

De extra vergoeding bedraagt:

 • Voor een volwassene: € 215 per maand;
 • Voor ieder afzonderlijk kind: € 55 per maand.

Alle genoemde bedragen zijn per persoon en worden maandelijks betaald. Het geld wordt op de 1e werkdag van de maand overgemaakt. Gaat u werken of ergens anders wonen (binnen of buiten de gemeente), dan geeft u dit zo snel mogelijk door aan de gemeente.

Informatie over het maandelijkse wijzigingsformulier

Woont u bij een gastgezin of in de gemeentelijke opvang, dan heeft u recht op leefgeld. Deze bedragen worden maandelijks betaald.

Woont u bij particulieren, dan vult u iedere maand een wijzigingsformulier in. Anders wordt het leefgeld niet uitbetaald. Wanneer er geen wijzigingen zijn, kunt u op het wijzigingsformulier overal “nee” aanvinken.

Het ingevulde formulier levert u in. Dat kan op twee manieren:

Per post:

Gemeente Westland
T.a.v. Poortwachter
Antwoordnummer 25
2670VB Naaldwijk

Of op het gemeentehuis aan de Verdilaan in Naaldwijk.

U levert deze wijzigingsformulieren op de volgende data in:

 • Maandag 16 mei t/m vrijdag 20 mei 2022
 • Maandag 20 juni t/m vrijdag 24 juni 2022
 • Maandag 18 juli t/m vrijdag 22 juli 2022
 • Maandag 15 augustus t/m vrijdag 19 augustus 2022
 • Maandag 19 september t/m vrijdag 23 september 2022
 • Maandag 17 oktober t/m vrijdag 21 oktober 2022
 • Maandag 14 november t/m vrijdag 18 november 2022
 • Maandag 12 december t/m vrijdag 16 december 2022

Als de gemeente geen wijzigingsformulier ontvangt kan er geen leefgeld worden uitbetaald.

Woont u in een gemeentelijke opvang, dan levert u dit formulier alleen in wanneer er wijzigingen zijn. U kunt dit bij uw locatiecoördinator doen.

Voor mensen in zowel de particuliere als de gemeenteopvang:

Gaat u werken of ergens anders wonen (binnen of buiten de gemeente), dan geeft u dit zo snel mogelijk door aan de gemeente. Bij de brief waarin uw leefgeld wordt toegekend ontvangt u een wijzigingsformulier. Er liggen ook wijzigingsformulieren op de opvanglocaties en op het gemeentehuis aan de Verdilaan in Naaldwijk.

Wijziging doorgeven (Nederlands) opent in nieuw tabblad

Krijgt mijn gastgezin een vergoeding voor mijn opvang?

Nee, uw gastgezin krijgt geen vergoeding van de overheid. U mag zelf kiezen of u het leefgeld gebruikt om bij te dragen aan de kosten van uw gastgezin, maar dit is niet verplicht. Wij adviseren u om hier afspraken over te maken met uw gastgezin.

Leefgeld en Werk

Wanneer u gaat werken dan heeft u geen recht meer op leefgeld. Overleg goed met uw werkgever wat u gaat verdienen. Aan de gemeente geeft u zo snel mogelijk door dat u werk heeft gevonden. U voorkomt op deze manier dat u vanwege uw inkomen geld terug moet betalen aan de gemeente.

Onderstaand vindt u een Nederlands formulier voor het aanvragen van leefgeld. Binnenkort is deze ook beschikbaar in het Oekraïens.

Leefgeld aanvragen (Nederlands) opent in nieuw tabblad